A szánhúzó versenyek – Kutyafogat túra Mátrafüred

A szánhúzó versenyek

Szánkópályák bejegyzés Mátrafüred
Szánkópályák
2016-05-25
A kutyafogat, bejegyzés a Kutyafogat túra Mátrafüred oldalán.
A kutyafogat
2016-09-16
Összes

A szánhúzó versenyek

A szánhúzó versenyek, Kutyafogat túra Mátrafüred

A szánhúzó versenyek

A szánhúzó versenyek (vagy kutyafogat versenyek) már sok évvel ezelőtt is léteztek, de arról nincs pontos adatunk, hogy mikor is volt az első verseny.
A szánhúzó kutyákat az emberek több száz éve használták arra, hogy árut szállítsanak a sarkvidékeken.
1908-ban szervezték az első, egységes szabállyal rendelkező versenyt, amely az All-Alaska Sweepstakes volt. Ezt követte az 1917-es American Dog Derby, amely az első olyan szánhúzó verseny volt, amelyet nem Alaszkában és nem is Yukonban szerveztek.
Az 1932-es téli olimpián (Lake Placid, New York) jelent meg először ez a sportág, de nem került bele a későbbi olimpiák játékaiba.

Az egyik leghíresebb kutyafogat verseny az Iditarod Trail Sled Dog Race, amelyet évente rendeznek meg Alaszkában és 1000 mérföldesek! Ez az 1925-ös „serum run to Nome” eseménynek állít emléket. Nome-ban ugyanis járvány tört ki, amelynek ellenszerét 20 fogathajtó, körülbelül 150 kutyával szállították. A 674 mérföldes (1,085 km) távolságot 5 és fél nap alatt tették meg.
Ezt a versenyt először 1973-ban szervezték meg először. A verseny segített újra felkelteni a világ érdeklődését a szánhúzó versenyek iránt, amely elég nehéz volt azok után, hogy elterjedtek a motoros szánok.
Miután a szánhúzás elkezdett népszerűvé válni, egyre több ország és város adott otthont ilyen versenyeknek, kezdve Norvégiától és Finnországtól Alaszkáig és Michiganig.
A versenyhez megfelelő hideg hőmérsékletre van szükség a kutyafogat versenyekhez, ezért a legtöbb versenyt télen a hideg klímában szervezik. De vannak olyan versenyek is, amelyeket melegebb éghajlaton, száraz területeken szerveznek meg. Itt a szánoknak kerekeik vannak. Ezek nem tartoznak bele abba a listába, amiről ez a cikk szól.

Serum run to Nome, Kutyafogat túra Mátrafüred

A szánhúzó versenyeket három kategóriába lehet sorolni:

  • sprint
  • középtáv
  • hosszútáv.

Ez a három kategória további alkategóriákra bonthatóak.
A sprint versenyek relatív rövid távolságúak, 4-25 mérföld/nap, a középtáv versenyek 100-300 mérföldesek, míg a hosszútáv versenyek 300-1000, vagy akár több mérföldesek.

  1. A sprint versenyek 2, vagy 3 napos események, amelyeket egymás követő napon tartanak, ugyanazokkal a kutyákkal és ugyanazon a pályán.
  2. A középtáv versenyeit 14-80 mérföld / napra bontják, vagy pedig folyamatos, 100-200 mérföldes versenyek (Ezek a kategóriák nem hivatalosak és átfedik egymást bizonyos mértékben).
  3. A hosszútáv versenyek folyamatosak, vagy több naposak, amelyek minden nap különböző pályán zajlanak, általában a központi helyen. Ezek a versenyek hasonlóak, mint a Tour de France kerékpár versenyek.

Legtöbb esetben a versenyek úgy zajlanak, hogy a versenyzők egymás után indulnak, bizonyos időközönként. Ekkor nem egymás ellen versenyeznek, hanem az idővel. Így a csapatok megfelelő időben tudnak felállni a start vonalhoz.
Kanada bizonyos pontjain népszerűek azok a versenyek, ahol a versenyzők egyszerre indulnak el.
Vannak olyan versenyek, ahol teherszállítás a feladat, így megadott súly/kutya alapján van a szánhúzás.

0