Galéria – Kutyafogat túra Mátrafüred

Galéria

Kutyafogattal a Mátrában?


Kattintson a képre és megtudhatja, hogyan lehet 12 csodálatos Husky kutyusssal, egy Európa bajnok kutyafogathajtó vezetésével egy különleges élményben része.

Tetovált Séf és a kutyafogat
Serényi Zsolt - A Tetovált Séf - a grill és BBQ szerelmese, a ellátogatott Mátrafüredre is egy kis gasztro kirándulásra. Minden alkalommal érdekes helyszíneket fedez fel, ismerkedik a hely gasztronómiájával, miközben remekbe szabott finomságokat készít el. A gasztro-roadshow során nem csak ízletes ételek receptjeit jegyezheti fel a néző, de számos praktikát és fortélyt is elleshet a grill és BBQ világából A Tetovált Séf tanácsait követve. Minden adásban - nem csak a főzésben, de a helyszínek megismerésében is egy-egy vendéglátó segíti a Tetovált Séfet.

Noé barátai és az M1 járt nálunk Mátrafüreden


Együtt sportolunk rovatokban csupa-csupa olyan sportot mutatunk be Önöknek, amikben állatok is szerepelnek. Legutóbb stábunk a Mátrába látogatott, ahol Hering Tamás kutyafogathajtóval a kutyafogatot próbáltuk ki. Már korán reggel nagy volt a készülődés, hiszen 12 kutyát felkészíteni egy-egy útra nem kis feladat. Mindennek megvan a maga sorrendje, így a kutyák felhámozásának és bekötésének is. Tamás puha, párnás hámot ad a kutyákra, amelyben jól húznak, anélkül, hogy ez fájdalmat okozna nekik. A készülődés közben megfigyelhető volt, hogy a kutyusok ugráltak, vonyítottak, nagyon indultak volna már! A fogathúzáshoz Tamás munkavérvonalú huskykat használ, ez azt jelenti, hogy első ránézésre sokkal vékonyabbnak tűnnek, mint az otthon tartott huskyk. Ezeket a munkavérvonalú ebeket már több, mint száz éve kifejezetten munkára tenyésztik, nem a kiállításokra. A kiállítási huskyk szőre sokkal dúsabb, kicsit pufókabbak is, a lábuk is rövidebb, nem is olyan nagy a mozgásigényük. A kutyafogat egy elektromos, kerekes kocsi, hegymenetben Tamás tud a kutyusoknak segíteni, így elkerüli a kutyák túlfárasztását. Menet közben a fogathajtónak figyelnie kell, hogy minden eb egyformán dolgozzon, feszüljön a kötélzete. Tamás csak olyan kutyákkal indulhat fogathajtó versenyen, akik mind egyszerre dolgoznak. Ahogy a lovasfogatnál, a kutyafogatnál is nagyon fontos, hogy melyik kutyus melyik pozícióba kerül. Legelől a legvérmesebb vezérkutya kap helyet, a fogathajtónak pedig meg kell látnia, hogy egy-egy eb melyik helyen szalad, teljesít a legjobban és eszerint cserélni őket. A túra körülbelül 5 km hosszú, mely a mátrafüredi erdőn keresztül vezet, a kutyafogat akár a 30-35 km/h sebességet is elérheti. A túra végeztével a kutyusok megkapják az innivalójukat és némi jutalomfalatot is. Majd simogatás következik, dicséret, a kutyahámok kimosása. Délután és másnap pihennek. Két nap múlva ismét kezdődhet az edzés.

Vendégünk volt az Itthon vagy! csapata


"Vajon teszünk-e eleget azért, hogy megismerjük Magyarország tájait, titkait, közös emlékeit, múltját és jelenét? Pedig az itthoni csodák csak arra várnak, hogy végre felfedezzük őket." Az M1 tv Itthon vagy! csapata arra vállalkozott, hogy felkeresse és bemutassa Magyarország érdekes helyeit, látnivalóit. Nagyon örültünk, hogy nálunk is jártak és készítettek rólunk egy rövid filmet, ami február 12-én lesz látható. A filmben a 15. perctől vagyunk láthatóak. :)
0