Máriácska – Kutyafogat túra Mátrafüred

Máriácska

Sástó főkép Mátrafüred
Sástó Turisztikai központ
2016-05-25
Összes

Máriácska

Máriácska Kutyafogattúra Mátrafüred

“Állj meg vándor, ki erre mégy,
Mondd szívedből: Üdvözlégy!”

A legenda szerint Máriácska egy varázserővel bíró hely, Mátrafüredtől mindössze 1 kilométernyi távolságban. Az itt található sziklabarlangot és a benne álló Mária-szobrot eredetileg a végzetesnek vélt gyomorbajából kigyógyult gyöngyösi Kossa József  és családja állította hálából 1903-ban a A Somor(Bene)-patak és a Rákóczi-folyás találkozásánál. A szóbeszédek szerint Kossa Úrnak már csak hetei voltak hátra a gyomrára rátelepedett gyógyíthatatlan betegsége miatt. Az elkeseredett féri a mai Máriácska helyén fohászkodott a Szűzanyához és kérte felépülését. A következő vizsgálatok során az orvosok megállapították, hogy  a betegség elmúlt – bár okát nem tudták mivel magyarázni – és a férfi makk egészségesen folytathatta tovább életét.
A Szent hely nem csak Kossa Józsefnek segített a felépülésben, hanem sok másik ember is köszönheti Máriácskának a felépülését – árulkodnak erről a vájat falain elhelyezett köszönő és hálát adó táblák.
A sziklabarlang felett álló Krisztus-kőfeszületet 1911-ben Gyöngyös városának polgárai állították.
Máriácska híres zarándok-és búcsújáróhely, tagja a Mária-útnak és számos mátrai illetve hazai zarándokútnak is. Környezetében fedetlen pihenőhelyek, esőház, kijelölt tűzrakóhely is található, a Mátrafüredet és Máriácskát összekötő erdei ösvényt pár évvel ezelőtt felújították, tanösvényt létesítettek. Mátrafüred központjából kényelmes séta keretein belül a piros sáv és az „m” jelzésen juthatunk el a kegyhelyig. További túrákat tehetünk Máriácskától a Rákóczi-forráshoz, a Benevárhoz, Sástóra és Mátraházára.

Kutyafogattúra Mátrafüred

0