Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás Mátrafüred – Kutyafogat túra Mátrafüred

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás Mátrafüred

Ökumenikus Erdei Istentiszteleti hely Mátrafüred
Ökumenikus Erdei Istentiszteleti hely
2016-05-25
Rákóczi-forrás Mátrafüred
Rákóczi-forrás Mátrafüred
2016-05-25
Összes

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás Mátrafüred

Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás bejegyzés

A gyűjtemény 1983-tól állandó kiállításként üzemel Mátrafüreden. Már több mint 18 éve állandó helyen tekinthető meg, a Mátrafüredi régi általános iskolában, a Pálosvörösmarti út 2 sz. alatt. A gyűjtemény anyagát Szakács Józsefné (Mészáros Magda 1923-2012) kezdte gyűjteni 65 évvel ezelőtt. A Palócföldet bejárva darabról-darabra vásárolta össze a régi hímzéseket, lakástextileket, viseleti darabokat. A lakástextileken talált gazdag hímzésvilágot föl is dolgozta, sok munkája zsűrizett országos pályázatokon díjazott alkotássá vált. Munkája elismeréseként megkapta a Népi iparművész címet. Gyűjtőszenvedélye nemsokára átragadt az unokájára Lovászné Juhász Ritára is, aki textiltervezőnek tanult, aki ma már számtalan díj tulajdonosa.

A palóc tájegységre jellemző, hogy szinte minden falunak, falucsoportnak más-más a viselete. A 30 db népviseletbe öltöztetett baba ezt a sokszínűséget tárja a látogatók elé az első teremben. Látható itt többek között fiatal menyecske öltözet, menyasszony- vőlegény, gyermekét bölcsőben ringató anya, kenyeret dagasztó asszony, ” Máriás-lányok “, ágyát vető fiatal lány, guzsalyon fonó asszony-férjével, határból hazatérő asszonyok. Ezek mind a régi paraszti életmódot tükrözik.
A Múzeum második termében a védett, eredeti néprajzi textilanyagok láthatók. A palóc viseletek életnagyságú bábokon lettek kiállítva. Az öltözékek az 1900-as évek elejéről származó darabokból állnak. Bemutatásra kerülnek fiatal menyecskék, menyasszonyok-vőlegényények, és idős asszonyok öltözékei is. A régi paraszti életmódot tükrözi a “tisztaszoba”, mely bemutatja a díszes vetett ágyat, asztalt, lócát, kasznit, bölcsőt és tulipános ládát. A terem másik részében a paraszti munkák mindennapi eszközei és a szövéssel, fonással kapcsolatos tárgyak kaptak helyet.

A múzeum elérhetőségei:
3232 Mátrafüred
Pálosvörösmarti út 2
info@palocbabak.hu

+36(30)-913-4987; +36(37) 320-183
+36(20) 540-3281; +36(20) 338-7030

0