Sástó Turisztikai központ – Kutyafogat túra Mátrafüred

Sástó Turisztikai központ

Máriácska Kutyafogattúra Mátrafüred
Máriácska
2016-05-24
Kékes-tető bejegyzés Mátrafüred
Kékes-tető
2016-05-25
Összes

Sástó Turisztikai központ

Sástó főkép Mátrafüred

A Sás-tó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátra hegységben. Kiváló csónakázó- és kirándulóhely. A köré kiépült üdülőövezet és kemping a hasonló, Sástó nevet viseli, a Mátrába látogatók egyik legkedveltebb úti célja lett. A Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútvonalon. Gyalogosan kb. 3 km hosszúságú, sárga háromszög jelzésű turistaúton közelíthető meg a Kozmáry-kilátótól. A tengerszint feletti magassága 507 méter.

Az esővíz által táplált lápos mocsaras tavakat 1960 körül kezdték üdülőhellyé alakítani. Az idők alatt feltöltődő medreket kitisztították és egybe nyitották. A mai tó átlagos mélysége 1 méter. A vízfelület rendberakása után megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is, így Sástó kiváló csónakázóhely és turisztikai központtá vált. Sajnos, a terület erős átépítése miatt a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről. Sástón található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó is, amit egy üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki (Szeged melletti Algyőről szállították ide). A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található. Esős időben veszélyes, csúszós, szép kilátást nem nyújt. A kilátó elődjét, a Károly-kilátót a 24-es főút menti erdőbe szállították, ahol most elhagyatottan áll. A településrész jól kiépült; kemping, abc, éttermek és büfék találhatók itt.2006 októberében téli-nyári bobpálya nyílt a sástói kőbánya területén, az Oxigen-Adrenalin Park, ami mára kedvelt célpontja a kalandozni vágyó családoknak, baráti társaságoknak, osztályoknak, stb. Sástót 2014. októberére teljesen felújították, korszerűsítették.

A kilátó éjszaki kivilágítást, eligazító táblákat, madarakat ábrázoló fa szobrokat, korszerű időjárási megfigyelő berendezéseket, webkamerát kapott. Felújították a hidakat, új padokat és pihenőhelyeket helyeztek el, tanösvényt hoztak létre. Kitisztították a víztükröt, szökőkutakat helyzetek el a tóban. Lecserélték a régi, viseltes csónakokat, új járdákat hoztak létre, éttermeket, vendéglátóipari egységeket, nyilvános wc-t nyitottak, tágasabbá tették a parkolókat. A településrész állandó éjszakai kivilágítást is kapott, így Sástó nem csak nappal, hanem éjszaka is várja a látogatókat.

Kutyafogattúra Mátrafüred

0