Síjöring – Kutyafogat túra Mátrafüred

Síjöring

Dinner Plain kutyafogat verseny bemutató cikk a Kutyafogat túra Mátrafüred oldalán.
Dinner Plain kutyafogat verseny
2016-10-28
Junior Iditarod verseny bemutató bejegyzés a Kutyafogat túra Mátrafüred oldalán.
Junior Iditarod verseny
2016-11-08
Összes

Síjöring

Síjöring bemutató cikk a Kutyafogat túra Mátrafüred oldalán.

Síjöring

A kutyaszán versenyek mellett szoktak síjöring versenyeket szervezni, amelyeket kutyákkal húznak. De előbb nézzük meg, mi is az a síjöring.

A síjöring egy téli sport, ahol sílécen halad az ember. Ezt a személyt vagy egy motoros meghajtású jármű, vagy ló, vagy kutya húz. A síjöring szó norvég eredetű (skikjøring), melynek a jelentése sívezetés.

Motoros síjöring

A síző személyt egy olyan jármű húzza, amely motorizálva van (például motorkerékpár). Itt két személy van jelen. Az első személy, ahogy írtuk, a sílécen van rajta és nem használ síbotot. A másik a motoros járművet vezeti. Ez a leggyorsabb közlekedés a három közül.

Lovas síjöring

A lovas síjöring egy, vagy két személyes. Egy személy mindig van a sílécen, akinek nincs a kezében síbot. Van olyan, mikor a lovon található a második személy.
Ez a verzió hasonlít a vízisíhez. Ha van lovas, ha nincs, akkor is megfelelő kiképzést kap a ló, hogy megszokja a köteleket, valamit a mögötte haladó síelőt.

A lovas nélküli síjöring megjelent az 1928-as téli olimpiai játékokon, mint bemutató sportág.

Kutyás síjöring

A kutyás síjöringben egyetlen egy személy van, akit a kutya-kutyák húznak. Általában 1-3 kutyával űzik ezt a sportot.
A sífutónak síléce és síbotja van. Az előrehaladáshoz a kutya fejti ki az erőt. Mind a kutyán, mind a személyen hám található, amely egy kötéllel van összekötve.

Ehhez leginkább szibériai és alaszkai huszkikat, malamutokat, inuit kutyákat és szamojéd kutyákat szoktak használni. Ezek mellett van, hogy golden retriver, és nagy schnauzer is megjelenik.

Média

A síjöringről film is készült. Az 19998-as film, amely az Ezüst farkas címet kapta. Ezek mellett még a Snow Thrills nevű kisfilmben is szerepet kap ez a sportág.

0